Järvzoo är Vildriket

Vi har ett nytt namn

Vildriket välkomnar dig att upptäcka en värld av vilda upplevelser. Utforska de nordiska djuren och få en inblick i deras naturliga livsmiljöer. Vi fortsätter vår resa med målet att väcka nyfikenhet och engagemang för att bevara vår nordiska natur och dess arter.

Följ med oss på en resa in i en värld där spännande möten och ny kunskap väntar runt varje hörn

Därför har vi blivit Vildriket

Nu heter vi Vildriket – hur kan vi tillsammans göra Norden vildare?

Ibland är det bra att trampa nya stigar, att lämna vardagen och det invanda. I Vildriket tar du ett steg in i det vilda. Här får du möjlighet att lära nytt och låta dig inspireras, själv och tillsammans med andra. Du kommer att öka din kunskap om biologisk mångfald och hur vi tillsammans kan skydda och bevara det vilda.

Vi har bytt namn för att bättre ta till vara och förena alla goda krafter. Vildriket är en mötesplats för privatpersoner, organisationer och företag. Här kan vi alla mötas och lära mer om hur vi kan ta hand om vår jord. Genom Vildriket får du kunskapen, inspirationen och nätverken för att kunna vara med och bidra till en planet i balans.

Tillsammans kan vi bidra till att vi når de globala målen – och göra Norden vildare.

Vildriket och biologisk mångfald

Biologisk mångfald en förutsättning för liv på jorden – vad blir ditt bidrag?

Att ha många arter och naturtyper är en förutsättning för allt liv på jorden. Det är grunden för människans existens. Biologisk mångfald gör oss också bättre rustade för extrema väderhändelser och naturkatastrofer.

Men just nu hotas fler arter av utrotning än någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Enligt WWFs Living Planet Report 2022 har populationerna av vilda ryggradsdjur (däggdjur, fåglar, fiskar, groddjur och kräldjur) i snitt minskat med hela 69% mellan 1970 och 2018. Det är skrämmande och ohållbart, och därför kämpar vi i Vildriket för att skydda djur och natur.

Vi i Vildriket har ett globalt mål, att naturen ska ha nått full återhämtning till 2050. För att nå det behövs din hjälp.

Ekosystem

Naturen jobbar för oss hela tiden – vad gör du för djuren omkring dig?

Det kallas ekosystemtjänster och beskriver de saker som naturen ger oss gratis, som rent vatten i kranen, frisk luft att andas och en värld full av vilda djur och natur.

Så vad kan du göra för djuren omkring dig? Det kan vara små saker som att plocka upp skräp i naturen eller att återvinna, men det kan också vara större saker som att stödja organisationer som arbetar för att skydda vilda djur och deras livsmiljöer. Tillsammans kan vi göra skillnad och hjälpa till att bevara det vilda Norden för framtida generationer att njuta av.

Vildrikets uppdrag är att engagera fler för ett vildare Norden. Vi gör det i samarbete med andra samhällsaktörer, forskning och näringsliv. Alla är en del av lösningen.

Vår historia

Allt är sig likt sedan 1992 – vad gjorde du för 30 år sedan?

Vildriket är platsen där djur, natur och människan ger kunskap och skapar handling för en värld fylld av biologisk mångfald. Efter mer än tre decennier har vi stor erfarenhet av bevarande och naturskydd.

Vi har gett våra besökare unika upplevelser och möten samtidigt som vi bevarat det vilda Norden. Nu vill vi ta nästa steg. Tillsammans med forskning, företag och er besökare blir vi en mötesplats för bevarande, upplevelser och kunskap – allt med fokus på biologisk mångfald.

Genom att vi tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål kan vi hjälpas åt att rädda vår natur. Ju fler vi är desto bättre.

Vi vill engagera fler

Många bryr sig om vår planet – hur ska vi tillsammans nå de globala målen?

Aldrig tidigare har vi haft så stor kunskap om hur vi skapar en hållbar värld. Och aldrig tidigare har så många velat bidra. Nu är tiden att agera.

Agenda 2030 och de globala målen togs fram av ledare för hela världen 2015. Genom dem har världen fått ett ramverk för att bli mer hållbar. De kommande åren måste vi göra allt vi kan för vår gemensamma framtid på jorden. Att skynda på utvecklingen och vända trenden är viktigare än någonsin. Din hjälp behövs också.

Tillsammans med oss i Vildriket kan du engagera dig lokalt och samtidigt påverka globalt. Vi vill ge dig kunskapen, inspirationen och nätverken för att kunna vara med och bidra till en planet i balans.

Så kan du vara med och bidra

Genom att besöka Vildriket är du med och bidrar till vårt viktiga arbete.

Vi hoppas att ett besök hos oss i Vildriket, här på nätet eller fysiskt i parken, inte bara är en fantastisk upplevelse utan också lärorikt. Att du får ny kunskap och känner dig motiverad till att göra skillnad för våra djur och vår natur. Genom ett besök hos oss bidrar du till att vi som jobbar här kan fortsätta vårt arbete både i parken i Järvsö och i andra delar av Norden där vårt forsknings- och bevarandearbete pågår för fullt.

Vi hoppas att du med Vildrikets hjälp ska ta till dig kunskap och engagerar dig för att stoppa förlusten av biologisk mångfald och skydda hotade arter. Tillsammans gör vi stor skillnad. Läs mer om hur du kan bidra till vårt arbete

Swisha valfritt belopp till:
123 659 11 43