Vildriket nominerade till Stora Turismpriset 2023

Det populära besöksmålet Vildriket i Järvsö nomineras till Stora Turismpriset 2023 för deras banbrytande arbete som kombinerar besöksnäring med forskning, natur, utbildning och affärsutveckling.

– Den här nomineringen är ett erkännande för vår ambition att driva på förändringen mot en hållbar framtid för både människa och planet. Vi vill vara mer än ett traditionellt besöksmål genom att skapa nära upplevelser och samtidigt erbjuda en plattform för partnerskap och samverkan. Vi hoppas att vi kan inspirera andra att jobba mot samma mål, säger Jens Larsson, vd på Vildriket.

Vildriket är en unik verksamhet mitt i Järvsö i Ljusdals kommun. I över 30 år har organisationen engagerat sig i för att främja en vildare värld genom att väcka nyfikenhet och engagemang för att bevara vår nordiska natur och dess arter. Denna särskilda plats har utvecklats konstant med fokus på djur, natur och bevarandet av den biologiska mångfalden.

– Vi är stolta över Vildrikets nominering, men inte förvånade. De ligger i framkant och förstår att framtidens hållbara samhälle är beroende av omställningen vi gör idag. Det krävs både mod och insikt för att våga satsa och göra något nytt, och det är två egenskaper vi förknippar med Vildriket. För oss som kommun är det extra roligt att det är andra året i rad ett lokalt företag nomineras. Det är kanske också ett kvitto på att vår gemensamma satsning på hållbar besöksnäring bär frukt, säger Blanka Unger, platsutvecklare på Ljusdals kommun.

Vildriket

Vildriket väcker nyfikenhet och engagemang för att bevara vår nordiska natur och dess arter.

Om Stora Turismpriset

För att vinna Stora Turismpriset måste de nominerade kunna visa att de bidrar till en nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen. Dessutom ska de arbeta för att utveckla och sprida kunskaper och för att utveckla en hållbar verksamhet.

Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora Turismpriset, Årets ciceron och arbetar för att sprida kunskap till aktörer inom turism och besöksnäring. De 21 kandidaterna nomineras i sina respektive län.

Priset delas ut den 6 december på Münchenbryggeriet i Stockholm i samband med konferensen Besöksnäring på agendan.

Stora Turismpriset – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

Nominerad av Region Gävleborg

Priset delas ut till en verksamhet som på ett innovativt och hållbart sätt bidragit till att utveckla besöksnäringen. Bakom nomineringen står Region Gävleborg med motiveringen:

”Vildriket är en banbrytande innovatör inom besöksnäringen som kombinerar forskning, natur, utbildning och affärsutveckling för näringslivet. De gör hållbarhet till normen, inte undantaget och utrustar alla, från företag till besökare, med verktygen att bli samhällsförändrare. En modig föregångare för en hållbar nordisk besöksnäring”, lyder den sammanfattande nomineringen från Region Gävleborg.

– Vildriket skapar upplevelser där varje besök faktiskt gör en skillnad, vilket gör Vildriket till mer än ett besöksmål; Vildriket är en plattform för naturpositiv förändring, säger Johan Tunhult, projektledare på Region Gävleborg.

Om Vildriket

Vildriket, tidigare Järvzoo, är en svensk organisation som har som syfte att bevara den biologiska mångfalden genom att verka för ett vildare Norden. Med fokus på den nordiska biologiska mångfalden, strävar Vildriket efter att skapa en planet i balans genom samarbete mellan privatpersoner, forskning och näringslivet.

Vildriket är en djurpark, driver pedagogisk verksamhet, arbetar med artbevarande i nära samarbete med forskning, och startar nu även ett nätverk för företag. Genom dessa fyra verksamhetsområden arbetar Vildriket för en hållbar och naturpositiv framtid.

Kontakt

Jens Larsson
Vd
Vildriket Nordens vildmarkscenter
jens.larsson@vildriket.se
070-995 44 00

Blanka Unger
Platsutvecklare
Ljusdals kommun
blanka.unger@ljusdal.se
0651-761 503

Johan Tunhult
Projektledare
Region Gävleborg
johan.tunhult@regiongavleborg.se
026-15 49 01