Fågel

Kattuggla

Strix aluco

Kattugglan är en av de vanligaste ugglorna i Sverige. Den är en nattaktiv uggla som på dagtid helst sitter tätt mot stammen på en tät gran. Kattugglans läte är det hoande som de flesta människor härmar när de ska låta som en uggla.

Kattugglans utseende

Kattugglan har en blek undersida med mörka strimmor, och ovansidan är antingen brun eller grå. Kattugglan har ett vingspann på upp till en meter.

En tunn linje

Vad äter kattugglan?

Kattugglan äter allt möjligt. Smågnagare och fåglar är vanligast, men den tar också grodor, ödlor, insekter och maskar.

En tunn linje

Levnadssätt och ungar

Kattugglor lever ofta i livslånga par, men honan ruvar äggen själv. Hanen skaffar föda åt honan och ungarna den första tiden. Normalt sker äggläggning i mars-april och honan lägger en kull om 2-6 ägg. Honan påbörjar ruvningen när första ägget lagts, så ungarna kläcks i den ordningen och är därför olika stora.
Boet är ett bohål i ett träd, eller holk om det finns. Ungarna lämnar boet redan innan de kan flyga vid cirka 1 månads ålder. Flygfärdiga är de ett par veckor senare och de lämnar sina föräldrars revir vid 3 månaders ålder.
Kattugglan kan häcka vid ett eller två års ålder.

En tunn linje

Ordning: Fågel (Aves)

Familj: Ugglor (Strigiformes)

Storlek: Mellan 37-43 cm lång och ett vingspann på 81-96 cm

Vikt: 400-600 gram

Fortplantning: Kattugglan häckar i bohål, i träd eller i holkar. Normalt sker äggläggning i mars-april och honan lägger en kull om 2-6 ägg

Ungar: Honan påbörjar ruvningen när första ägget lagts. De hoppar ur bohålet efter 25-30 dagar innan de är fullt flygfärdiga och först efter ca 3 månader är de helt självständiga

Livslängd: ca 15 år

Det latinska namnet: Strix aluco

Kattugglan i Sverige

Kattugglan häckar i löv- och blandskog från Skåne till Norrlandsgränsen samt i Gästrikland, Hälsingland och södra Medelpad. Den häckar ofta i människors närhet, i parker, trädgårdar eller andra ställen där stora träd finns. Kattugglan är en av Sveriges vanligaste ugglor. Antalet reproduktiva individer överstiger gränsvärdet för rödlistning.

Enligt gammal svensk folktro bebådar kattugglans läte väderskifte, eller dödsfall om den nattetid skriker i närheten av bostadshus.

Familj i parken

Besök djuren i
Vildriket

Upplev nordens vilda djur i deras naturliga livsmiljöer. Välkommen till vildmarken.

En tunn linje

Vanliga frågor om kattugglan

Kattugglor äter gärna smågnagare och fåglar. Men den tar också grodor, ödlor, insekter och maskar.

Kattugglor blir ca 15 år.

Kattugglans läte är det hoande som de flesta människor härmar när de ska låta som en uggla. Rytmen är typisk. Först ett långt utdraget hoande, sen en konstpaus, sen några huttrande hoanden till. Allt hör ihop i en och samma fras som upprepas med långa mellanrum.

Kattugglan är en av Sveriges vanligaste ugglor. Antalet reproduktiva individer överstiger gränsvärdet för rödlistning.
Ofta lägger kattugglan en kull om 2-6 ägg.

Kattugglan hotstatus i Sverige

Kattugglans hotstatus
Kattugglans hotstatus

Läs mer om våra andra djur