Däggdjur

Lodjur

(Lynx lynx)

Lodjuret är näst efter björnen vanligast förekommande av Sveriges stora rovdjur och finns över nästan hela landet. Det är Sveriges enda vilda kattdjur och på många sätt påminner det om våra tamkatter. Den är expert på en smygande jakt, men saknar uthållighet på längre sträckor. Det skygga lodjuret rör sig mest i skogen och är främst aktivt på natten.

Lodjurets utseende

Lodjuret ser ut som en stor katt med kort svans och tofsar på öronen. Pälsen är mer eller mindre fläckig med gulbrun bottenfärg som blir ljusare på vintern. En del lodjur är tydligt prickiga medan andra är enfärgade.

En tunn linje

Så ser lodjurets spår ut

Lodjursspår

Lodjurets spår är ett relativt runt spår (7-10 cm) med fyra tår som ofta saknar klomärken. Detta beror på att de kan dra in sina klor.

En tunn linje

Vad äter lodjuret?

Lodjuret jagar främst rådjur och renar men även mindre bytesdjur som harar, skogshöns och smågnagare ingår som bytesdjur. Även rödrävar kan lodjuret jaga och äta men även för att bli kvitt konkurrenter. De är mycket snabba på korta sträckor men inte särskilt uthålliga.

Ordning: Rovdjur (Carnivora)

Familj: Kattdjur (Felidae)

Vikt: Ca 15-25 kg. Hanar väger 20–35 kg och honor 15–25 kg

Storlek: Längd 70-115 cm, mankhöjd 50-70 cm.

Livslängd: Ca 10-15 år. Den maximala åldern på lodjur som kunnat bekräftas är 21 år – det var ett lodjur i en djurpark

Parningstid: Infaller i mars–april. Man kan då ibland få höra de hesa lockropen från brunstiga lodjur på kvällar och nätter

Dräktighetstid: 68-70 dygn

Ungar: Ungarna föds i en lya i maj–juni. De är oftast 2–3 stycken, men både ensamma ungar och 4 stycken är inte ovanligt i kullen

En tunn linje

Levnadssätt och ungar

Lodjuren parar sig på vårvintern och ungarna föds sedan i början av sommaren. Honan föder själv upp ungarna utan hjälp av hannen. Ungarna föds inte i någon utgrävd lya men honan väljer en torr och skyddad plats.

Ungarna följer honan i nästan ett år innan de blir självständiga. De blir könsmogna under sitt 2:a levnadsår.

Vid födseln väger ungarna ca 0,3 kg, efter 1 månad 1,3 kg, efter 2 månader 2 kg, efter 7 månader 8 kg. Ungarna diar honan i ca 5 månader.

En tunn linje

Hur låter lodjuret?

Lodjur är egentligen mycket tysta djur, men när lon blir arg morrar den. När den är rädd kan den i ett trängt läge fräsa precis som en ilsken tamkatt. Vid kontakten mellan mor och ungar används fina pipande eller jamande ljud som kan påminna om fågelläten. Precis som tamkatterna spinner både vuxna och unga lodjur. Med lite tur kan man få höra lodjur ropa till varandra under brunsten, främst under mars och april.

Familj i parken

Besök djuren i
Vildriket

Upplev Nordens vilda djur i deras naturliga livsmiljöer. Välkommen till vildmarken.

En tunn linje

Hur känner man igen lodjursspillning?

Spillningen innehåller ofta hår efter bytesdjur. Ibland, men långt ifrån alltid, täcker lodjuret över sin spillning.

En tunn linje

Lodjuret i Sverige

Lodjuret, liksom våra andra stora rovdjur, vandrade in i Skandinavien när inlandsisen drog sig tillbaka för omkring 10 000 år sedan. Dess vackra, mjuka päls har i alla tider varit eftertraktad. Redan på 1500-talet var Sverige en betydande exportör av lodjursskinn till övriga Europa.

Under 1800- och 1900-talet ökade jakten kraftigt, och till slut var lodjuret nära att försvinna helt från landet. År 1928 fridlystes arten för första gången, men när stammen började återhämta sig tilläts jakt igen – vilket ledde till en ny tillbakagång. Efter en ny fridlysning under 1980-talet har lodjursstammen sakta vuxit till sig.

Idag uppskattas den svenska lodjursstammen till cirka 1 000 individer. Lodjur finns i hela landet, men är vanligast i mellersta och norra Sverige. Lodjuret angriper ibland våra tamdjur, så som får och kor, men störst problem orsakar den dock i renskötselområdet.

En tunn linje

Vanliga frågor om Lodjur

De senaste inventeringsresultaten (2025) visar att det finns cirka 1 189 lodjur i Sverige idag.

Det finns inga dokumenterade fall av lodjursangrepp på människor i Sverige. Lodjur är generellt skygga och undviker oss människor. Forskare som regelbundet besöker platser där lodjurshonor har sina ungar har aldrig blivit anfallna.

Varje år förekommer enstaka incidenter mellan hundar och lodjur. Det är dock sällan hundar dödas av lodjur och flest incidenter sker under jakt med lös hund.

Precis som de övriga rovdjuren så minskade lodjuret på 1800-talet i Sverige på grund av människans jakt. Redan i slutet på 1830-talet var lodjuret borta från södra delarna av landet och 1925 fanns bara en spillra av beståndet kvar, huvudsakligen i Jämtlands och Västerbottens inland. Som en reaktion på detta fridlystes lodjuret år 1928. Efter det har lodjurstammen gått i vågor och den har varit fredad i flera omgångar. Idag klassas stammen som sårbar.

I dagsljus har lodjuret en syn som är jämförbar med människans. I mörker är skillnaden desto större – lodjuret kan se upp till sex gånger bättre än vi.

Det beror på ett särskilt ljusreflekterande skikt bakom näthinnan, som gör att ljuset får en andra chans att träffa syncellerna. På så sätt kan lodjuret utnyttja även mycket svagt ljus.

Det är också detta som gör att lodjurets ögon kan lysa starkt när de träffas av ljus, till exempel från en ficklampa eller bilstrålkastare.

Det är svårt att veta exakt hur snabbt ett lodjur kan springa, men det sägs att de kan komma upp i minst 50 km/h.

Lodjuret är ett ensamlevande rovdjur. Vuxna individer lever för sig själva och möts endast under parningstiden, som infaller i mars–april. Efter parningen är det honan som ensam ansvarar för ungarna. Ungarna stannar hos henne i cirka 9–10 månader innan de lämnar henne för att etablera egna revir.

Lodjuret föredrar kuperad och svårframkomlig terräng, där det har goda möjligheter att smyga och jaga. Varje individ har ett eget revir som markeras med doft, främst genom urin, och försvaras mot andra lodjur av samma kön.

Inom sitt revir rör sig lodjuret över stora områden och använder ofta återkommande stigar, så kallade lodjursväxlar.

Storleken på hemområdet varierar, men ligger vanligtvis mellan 3 och 7 kvadratmil. Reviren är generellt större i norra Sverige än i södra, och större hos hannar än hos honor.

Lodjur på latin heter Lynx lynx.
Lodjuret kan morra, fräsa och spinna precis som våra tamkatter.

Lodjurets hotstatus i Sverige

Lodjurets hotstatus
Lodjurets hotstatus

Läs mer om våra andra djur