Lodjur
(Lynx lynx)
Lodjuret är näst efter björnen vanligast förekommande av Sveriges stora rovdjur och finns över nästan hela landet. Det är Sveriges enda vilda kattdjur och på många sätt påminner det om våra tamkatter. Den är expert på en smygande jakt, men saknar uthållighet på längre sträckor. Det skygga lodjuret rör sig mest i skogen och är främst aktivt på natten.
Lodjurets utseende
Lodjuret ser ut som en stor katt med kort svans och tofsar på öronen. Pälsen är mer eller mindre fläckig med gulbrun bottenfärg som blir ljusare på vintern. En del lodjur är tydligt prickiga medan andra är enfärgade.
Så ser lodjurets spår ut
Lodjurets spår är ett relativt runt spår (7-10 cm) med fyra tår som ofta saknar klomärken. Detta beror på att de kan dra in sina klor.
Vad äter lodjuret?
Lodjuret jagar främst rådjur och renar men även mindre bytesdjur som harar, skogshöns och smågnagare ingår som bytesdjur. Även rödrävar kan lodjuret jaga och äta men även för att bli kvitt konkurrenter. De är mycket snabba på korta sträckor men inte särskilt uthålliga.
Ordning: Rovdjur (Carnivora)
Familj: Kattdjur (Felidae)
Vikt: Ca 15-25 kg. Hanar väger 20–35 kg och honor 15–25 kg
Storlek: Längd 70-115 cm, mankhöjd 50-70 cm.
Livslängd: Ca 10-15 år. Den maximala åldern på lodjur som kunnat bekräftas är 21 år – det var ett lodjur i en djurpark
Parningstid: Infaller i mars–april. Man kan då ibland få höra de hesa lockropen från brunstiga lodjur på kvällar och nätter
Dräktighetstid: 68-70 dygn
Ungar: Ungarna föds i en lya i maj–juni. De är oftast 2–3 stycken, men både ensamma ungar och 4 stycken är inte ovanligt i kullen
Levnadssätt och ungar
Lodjuren parar sig på vårvintern och ungarna föds sedan i början av sommaren. Honan föder själv upp ungarna utan hjälp av hannen. Ungarna föds inte i någon utgrävd lya men honan väljer en torr och skyddad plats.
Ungarna följer honan i nästan ett år innan de blir självständiga. De blir könsmogna under sitt 2:a levnadsår.
Vid födseln väger ungarna ca 0,3 kg, efter 1 månad 1,3 kg, efter 2 månader 2 kg, efter 7 månader 8 kg. Ungarna diar honan i ca 5 månader.
Hur låter lodjuret?
Lodjur är egentligen mycket tysta djur, men när lon blir arg morrar den. När den är rädd kan den i ett trängt läge fräsa precis som en ilsken tamkatt. Vid kontakten mellan mor och ungar används fina pipande eller jamande ljud som kan påminna om fågelläten. Precis som tamkatterna spinner både vuxna och unga lodjur. Med lite tur kan man få höra lodjur ropa till varandra under brunsten, främst under mars och april.
Hur känner man igen lodjursspillning?
Spillningen innehåller ofta hår efter bytesdjur. Ibland, men långt ifrån alltid, täcker lodjuret över sin spillning.
Lodjuret i Sverige
Lodjuret vandrade precis som de andra rovdjuren in till Skandinavien då inlandsisen drog sig tillbaka för 10 000 år sedan. Lodjurets vackra lena skinn har troligen alltid varit åtråvärt, och redan på 1500-talet var Sverige en stor exportör av skinn till övriga Europa. Under 1800-talet och 1900-talet blev jakten så intensiv att lodjuret till slut nästan var helt utrotad. 1928 fridlystes den för första gången men jakt tilläts återigen då stammen repat sig något varpå effekten blev att lodjuren minskade igen. Efter en ny fridlysning på 1980-talet har lodjursstammen återhämtat sig, och idag uppskattar man lodjursstammen till omkring 1000 individer. Lodjuret finns i hela landet, men de flesta finns i mellersta och norra Sverige. Lodjuret angriper ibland våra tamdjur, så som får och kor, men störst problem orsakar den dock i renskötselområdet.